Over LocalWise

Samen met anderen bouwen we aan een samenleving waarbij mens, natuur en techniek optimaal met elkaar samenwerken. LocalWise integreert decentrale oplossingen voor water, sanitatie en energie. We werken zo lokaal mogelijk, dat maakt ons betrokken en verantwoordelijk voor onze directe sociale en natuurlijke omgeven. We geven adviezen, cursussen, ontwikkelen & vermarkten producten en begeleiden projecten. LocalWise is een initiatief van Fedde Jorritsma, opgericht in juni 2013.

Visie

Eco-designLocalWise ziet een duurzame samenleving als een synergie tussen menselijke activiteiten, ecologische processen en technologische oplossingen. Dat houdt in dat het effect van samenwerking tussen mens, natuur en techniek groter is dan zij afzonderlijke in totaal bereikt zouden hebben.

Bijvoorbeeld door te composteren kunnen we menselijk ‘afval’ verwerken, creeeren we vruchtbare grond en kunnen we zelfs een deel van de warmte gebruiken voor ons onderkomen.

Motivatie

LocalWise ziet een wereld waarin schaalvergroting, hebzucht en macht de aarde uitput. Hierdoor raken we steeds verder verwijderd van onze natuurlijke en sociale omgeving. Als we de gevolgen van onze activiteiten niet direct kunnen ervaren, voelen we ons al snel minder verantwoordelijk voor toekomstige generaties, onze directe omgeving en zelfs onszelf.

Veel van onze huidige technologie is ontworpen ten behoeve van economische groei. Als we de natuurlijke hulpbronnen blijven gebruiken voor onze hebzucht, betalen we daar allemaal een prijs voor.

Bewust ecologisch ontwerp van technologie kan zowel de natuur als de mens dienen.

Geïnspireerd?

Zie je mogelijkheden tot samenwerken? Dan horen we dat graag.

Full Color Festival in Kampen

Op 16 mei 2015 stond LocalWise met ecologische toiletten op het full-color festival in Kampen. Om 9:00 kwamen we aan in Kampen. Binnen 2 uurtjes stonden ze dan, strategisch opgesteld voor de chemische toiletten. De mannen konden in het stro plassen, de zogenaamde pistro’s.

Otji Toilet bij de Helleborus

In de lente van 2015 is de Otji toilet bij de Helleborus gerealiseerd. De toilet is ontworpen en gemaakt in samenwerking met Jos Brinkman van Noest & Roest. De toiletpot komt uit Namibië waar ook de naam vandaan komt. ‘Otji’ betekent ‘een mooie plek’. De urine wordt in dit systeem voor 80% gescheiden opgevangen. De

Lees meer…

Biomeilers: De kracht van Compost

Op 1 december 2015 hebben we op het Suiker Unie terein in Groningen een zogenaamde Biomeiler gebouwd. Een biomeiler is een grote composthoop waaruit warmte wordt onttrokken die nuttig gebruikt kan worden. Bacteriën breken houtsnippers af tot houtcompost die zeer voedzaam is voor planten. Met een warmtewisselaar van kunststof slangen waar water door gepompt wordt

Lees meer…

Eco-toiletten bouwen in de Groene Golf, Deventer

Op 28 februari 2015 is er in het duurzaamheidscentrum de Groene Golf in Deventer een workshop georganiseerd over ecologische sanitatie, oftewel hoe we de kringloop van nurienten kunnen sluisten. In de ochtend theorie en in de middag werd er gebouwd. Er waren 10 deelnemers die 5 toiletten hebben gebouwd. De cursisten zijn nu instaat om

Lees meer…